Gastrostrefa

Lubisz zjeść? Gotujesz? Masz swoje własne patenty na dobre jedzenie (niekoniecznie zdrowe ;)? Podziel się z nami swoimi pomysłami, opisem i zdjęciami.

Rozpoczyna Kasia Łabędzka
Śniadanie typu „inglisz brekfast”IMG_1955

  • Biała kiełbasa
  • boczek
  • fasolka w sosie pomidorowym (z puszki-Tesco)
  • jajka sadzone
  • pieczarki.
  • sosy: brown sauce i sos Worcestershire

Śniadanie – Grzanki smażone w jajku z pomidorami i bazylią

ggda

Grzanki

  • 4 kromki chleba, najlepiej czerstwego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki
  • sól, pieprz, płatki chili
  • ząbek czosnku
  • łyżka ziół wg uznania: listków tymianku, bazylii, szczypiorku lub szczypta suszonych ziół
  • masło

Pomidory z bazylią:

  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • bazylia

W głębokim talerzu roztrzepać jajka, śmietankę oraz przyprawy z ziołami. Rozgrzać masło na patelni z odrobiną oleju( aby masło się nie przypalało) maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając i wykładać na patelnię. Smażyć z każdej strony do czasu aż będą zrumienione.

Śniadanie – zwykłe niezwykłe kanapki

  • chleb sojowy
  • szynka
  • pomidor
  • ogórek
  • rukola

Śniadanie – zwykłe niezwykłe kanapki

  • chleb
  • twarożek
  • rukola
  • ogórek
  • szczypiorek
  • jajko

Obiad – Kasza jaglana z warzywami

Obiad – grillowana cukinia  z fetą

 Obiad – zapiekanka ziemniaczana z pomidorami jako samodzielne danie wegetariańskie lub dodatek do obiadu

Obiad – Lasagne z bakłażanem

IMG_0188Pasta party – czyli makarony 🙂

Deser Sportowe ciasto marchewkowe – autorka przepisu Kasia Głowienka

  • 2 jaja
  • 200 g cukru (może być też brązowy, żeby było zdrowiej! 😉 )
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 300-400 g drobno startej marchewki
  • pół paczki płatków migdałów (ok 50 g)
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto: Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, płatki i delikatnie mieszam ręcznie. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy (ja do podłużnej, ale inne też mogą być 😉 ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 60-70min (do tzw. suchego patyczka/wykałaczki), w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części i smaruję masą. Masa może też robić za polewę.

Masa: Moja ulubiona to masa z serków mascarpone z cukrem pudrem: jeden serek mascarpone (250g) miksuję mikserem żeby nabrał puszystości i dosypuję po trochu cukru pudru- ilość jaką kto lubi do smaku, można też dolać odrobinę mleka. Żeby było więcej tej masy można dodać też twarożku naturalnego takiego gładkiego np. President. Posmarować ciasto i smacznego!!!

7 myśli nt. „Gastrostrefa

  1. olsen

    ..o kurtka-tego jeszcze u nas nie było 😛 Pięknie wygląda i może co nieco się przetestuje 🙂 …ale na śniadanie to nie tak ciężko-ja jednak „nabiałowiec” pełną gębą 😛

    Odpowiedz
  2. Michael

    Dobrze dobrze, że taka gastrostrefa powstała, nic nie jest tak ważne jak odżywianie dla biegacza. Chyba,że jedziemy na koksie :D. Czekam na nowe pomysły żywieniowe

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *